Isolerings Produkter
Zij die voorop lopen hoeven niet te volgen. Het eerste circulaire isolatiemateriaal ter wereld gaat het verschil maken in ieder bouwproject.
Aant Buisman, directeur van het isolatiebedrijf Koston Noord en Marc van der Heijden en Martijn Vinke, directie van circulaire isolatieproducent EverUse zijn een samenwerking aangegaan. Koston Noord gaat werken met de cellulose isolatie van EverUse. Alle mannen zijn het er over eens, het eerste circulaire isolatiemateriaal ter wereld gaat het verschil maken in ieder bouwproject als het gaat over gezondheid, verantwoordelijkheid en CO2 reductie.
Aant Buisman heeft ruim 25 jaar ervaring met het inblazen van isolatiematerialen voor de zakelijke en particuliere markt. Bijna 2 jaar geleden kwam hij in contact met Marc van der Heijden en zijn verhaal sprak hem erg aan. De huidige (bouw)markt is nog erg traditioneel, de opdrachtgever vraagt wat en de aannemer maakt het. Gelukkig zijn er partijen die niet wachten totdat de opdrachtgever wat vraagt maar zelf het initiatief nemen naar de opdrachtgever en laten zien dat het ook anders kan
Koston Noord BV is ontstaan uit een nauwe samenwerking met Koston Nederland bv. Koston (118 jaar bestaan) is al ruim 45 jaar gespecialiseerd in na-isolatie. Zij zijn gevestigd in het Friese plaatsje Zweins en het werkgebied verspreidt zich grotendeels over de 3 noordelijke provincies. Maar uitstapjes naar de rest van Nederland komen ook regelmatig voor. Als ketenpartner van een groot aantal opdrachtgevers kijken zij niet alleen naar het isoleren maar denken ook mee met de andere werkzaamheden die er moeten gebeuren. We werken met de Friese mentaliteit; nuchter, eerlijk en betrouwbaar. Afspraak is afspraak en daar zijn we trots op!
Als we met zijn allen iets aan de CO2 uitstoot willen doen en voorkomen dat we verspillen en gevaarlijk afval creëren dan zijn de circulaire cellulose producten van EverUse de innovatie die de verandering gaat brengen, vertelt Aant Buisman. Wie wil nou niet dat al de materialen kunnen worden hergebruikt en je krijg er ook nog geld voor als ze dat doen.
Er is sprake van na-isolatie wanneer er bouwdelen van een bestaande woning worden geïsoleerd. De meest voorkomende vormen van na-isolatie zijn spouwmuur-, vloer-, bodem-, dak- en dak spouwisolatie. Het na-isoleren van een woning of een gebouw is de meest rendabele manier om de energieprestatie te verhogen en de kosten en uitstoot te verlagen. Het na-isoleren is vakwerk dat enkel uitgevoerd dient te worden door erkende en gespecialiseerde bedrijven.
Wij hebben een aantal inblaas klussen gedaan met de inktvrije cellulose van EverUse en de mensen op de werkvloer zijn zeer enthousiast omdat er veel minder stof vrijkomt en dat werkt een stuk prettiger. De visie en producten van EverUse zijn een voorbeeld voor iedereen die iets wil toevoegen aan een gezondere leefomgeving, aldus een enthousiaste Aant Buisman.
EverUse wordt gemaakt van papier en kartonafval. Door EverUse te gebruiken in uw gebouw slaat u biomassa op. Voor elke kilo EverUse wordt 3,7 kilo CO2 opgeslagen. Wanneer we dit corrigeren voor productie en logistiek in de keten, heeft EverUse een negatieve CO2 footprint van -1 kg CO2/kg producten draagt hiermee wezenlijk bij aan de reductie en opslag van CO2.
De circulaire economie ontstaat alleen door ondernemers die het anders durven te doen en nieuwe circulaire business modellen gaan toepassen. Nieuwe waardeketens nemen de verantwoordelijkheid voor de grondstoffen als banken. Aant Buisman van Koston Noord is een circulaire koploper in de isolatiebranche. Samen met EverUse vormen zij een gesloten grondstoffenkringloop. Zo wordt er niets meer weggegooid.
De producten en isolatiesystemen van EverUse zijn verkrijgbaar in Zweins en kunnen hier ook weer worden ingeleverd indien ze niet meer gebruikt worden. Daarna maakt de isolatiefabriek in Sneek er opnieuw EverUse circulaire isolatie van die daarna weer opnieuw gebruikt wordt in de markt om gebouwen te isoleren.