MBORIJNLAND BRENGT GRONDSTOFFEN RETOUR NA ISOLEREN PAVILJOENS STADSHART ZOETERMEER

MBORIJNLAND BRENGT GRONDSTOFFEN RETOUR NA ISOLEREN PAVILJOENS STADSHART ZOETERMEER
MBORIJNLAND BRENGT GRONDSTOFFEN RETOUR NA ISOLEREN PAVILJOENS STADSHART ZOETERMEER

In 15 minuten verandert anders waardeloos afval weer in een waardevolle circulaire isolatieplaat die opnieuw gebruikt kan worden.

Deze week bracht André Leeflang van MBO Rijnland de grondstoffen van EverUse retour bij het Circular Office Innovation Centre van TRIBOO in Zevenhuizen. Een aantal paviljoens aan de Warande in het Stadshart van Zoetermeer werden geïsoleerd met het eerste circulaire isolatiemateriaal ter wereld met een negatieve CO2 footprint. Stukken isolatie die door het pas snijden niet meer bruikbaar zijn en normaal in de afvalcontainer belanden werden verzameld en weer ingeleverd om er opnieuw een EverUse isolatiepaneel van te maken. In 15 minuten verandert anders waardeloos afval weer in een waardevolle circulaire isolatieplaat die opnieuw gebruikt kan worden. Met het retourneren van EverUse bij de producent draagt mboRijnland een steentje bij aan de wording van de circulaire economie en realisatie van de afvalloze maatschappij.

DIT KOMT ER AAN DE WARANDE IN HET STADSHART EN DE CADEAUWINKEL IS AL GEOPEND

Een aantal panden aan de Warande, het winkelgebied langs het stadspark in het Stadshart en tegenover Action, staat al jaren leeg. Onderwijsinstelling mboRijnland heeft zijn intrek genomen en gebruikt de panden als leer- en werklocatie. Om studenten Economie praktijkervaring op te laten doen, is er een cadeauwinkel geopend. Giftstore mboRijnland is een schoolwinkel waar leerlingen van mboRijnland kunnen leren hoe het is om een winkel te runnen. Fijn voor hun, maar ook voor ons want wij hebben er een leuke cadeauwinkel bij waar we cadeaus als schapenvachten, zeep, bekers, ansichtkaarten, woonaccessoires en meer kunnen kopen.

STUDENTEN ERVAREN IN DE GIFTSTORE AAN DE LIJVE HOE HET IS OM ONDERNEMER TE ZIJN

Volgens initiator en projectleider André Leeflang is het de bedoeling dat de studenten in de giftstore aan den lijve ondervinden hoe het is om werkelijk ondernemer te zijn. “Het is echt de bedoeling dat zij de winkel kostendekkend kunnen laten draaien. Ze ervaren de druk die echte ondernemers ook dagelijks meemaken.”

POP-UP

De Giftstore is een pop-up winkel waar de collectie regelmatig wordt gewijzigd. Studenten leren in de praktijk alles rondom verkoop, inkoop, klantcontact en het aantrekkelijk maken van de winkel, alles op het gebied van detailhandel dus. Instructeur Jessie van Leeuwen vertelt: “Ondernemers kunnen hier een kast huren waarin ze hun spullen te koop aanbieden. Met de winkel proberen we studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op hun stap richting de arbeidsmarkt.”

HORECA

Aan de Warande is nog een leegstaande ruimte die over een tijdje omgebouwd wordt tot horecazaak Da’s mooi waar je terecht kunt voor een American Diner. Daar tegenover komen ook Diner@school en KinderPlaza. Binnen deze bedrijven zullen studenten van de opleidingen Entree en Welzijn praktijkervaring op gaan doen.

Lees meer nieuwsBlog