Sla Co2 op in de wanden van je gebouw

Sla Co2 op in de wanden van je gebouw
Sla Co2 op in de wanden van je gebouw

Co2, broeikasgassen en klimaatverandering. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je er nog nooit van hebt gehoord. Maar kun jij helder uitleggen wat het precies is?

Co2, broeikasgassen en klimaatverandering. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je er nog nooit van hebt gehoord. Maar kun jij helder uitleggen wat het precies is? En welk probleem nu speelt? Met EverUse sla je Co2 op in je gebouw.Dit heeft een positief effect. Dit leggen we graag aan je uit.

Wat is Co2?

In de lucht die wij allemaal inademen zit 78% stikstof. Daarnaast zit er 21% zuurstof in. Zuurstof is voor ons mensen enorm belangrijk. Wij zijn ook enorm gevoelig voor de hoeveelheid zuurstof die we in ademen. Als je heel hoog inde bergen bent, merk je dat je moeilijk kunt ademen door de ijle lucht, Dat komt omdat het zuurstofpercentage daalt naar 18%. Het derde bestandsdeel in de lucht is Argon met 1%. En dan pas komt Co2, met een aandeel van slechts .03%.

Wat doet Co2?

De zon straalt energie uit op de aarde. Onze aarde staat precies ver genoeg van de zon, zodat het hier niet te warm en ook niet te koud is. De warmte die de zon uitstraalt wordt vastgehouden door onze atmosfeer. Die vertraagt de opwarming van de aarde, zodat het overdag niet bloedheet is en s’nachts ijskoud. Hierdoor is de aarde leefbaar voor mensen.

Dat kleine beetje Co2 creëert dus een barrière die werkt als een deken of als een broeikas. Het verandert de manier waarop warmte werkt binnen onze atmosfeer.

Planten spelen een grote rol in dit systeem. Ze gebruiken de energie van de zon en halen Co2 uit de lucht. Via fotosynthese creëert de plant biomassa en ademt hij weer zuurstof uit. Als mensen ademen wij deze zuurstof in en ademen we weer Co2 uit. Zou houdt het systeem zichzelf in stand.

De rol van fossiele brandstoffen

Miljoenen jaren hebben planten en bomen Co2 verandert in biomassa. Als planten dood gaan kunnen ze composteren. De Co2 gaat dan direct de lucht in. Soms composteren planten niet, ze wordend dan geconserveerd als sediment.Er komen allemaal nieuwe laagjes op en uiteindelijk worden de planten olie of steenkool. Dit zijn de fossiele brandstoffen.

Wat is het probleem?

In 1982 werd een studie gepubliceerd waarbij het Co2 probleem zeer duidelijk werd beschreven. Over de afgelopen decennia was het Co2-niveau met 8% gestegen. Het massale verbranden van fossiele brandstoffen en de ontbossing zijn hier de grote veroorzakers van. We zijn dus onze voorraden opgeslagen Co2 gaan verbranden en de grootste opslagbronnen van Co2, de bomen en planten, gaan vernietigen. Deze stijging van 8% is helaas een trend, waardoor we op korte termijn al een stijging van 15% gaan zien. Met een sterke opwarming van de aarde en een stijging van de zeespiegel als gevolg.

Hoe kunnen we veranderen?

Dit is het probleem waar we mee te maken hebben. Maar hoe moeten we veranderen? Mensen kunnen moeilijk 150 jaar vooruit kijken en ingrijpen. Wij zijn gewend om te kijken naar de korte termijn. Als we af willen vallen, vinden we het al moeilijk om een stuk taart te laten staan. Dan gaat het nog over onze eigen gezondheid. Laat staan als het gaat over gezondheid van de wereld.

We moeten dus op grote schaal, georganiseerd ingrijpen. En dat gebeurt nu. Co2 is het thema voor de komende decennia, waarbij nu ook overheden ingrijpen met ontmoedigingsbeleid en stimuleringsmaatregelen. We moeten Co2 weer op gaan slaan en minder Co2 de lucht in brengen.

De Rol van EverUse

EverUse INSIDE is het samenwerkingsprogramma van EverUse voor de ontwikkeling van circulaire waarde ketens. De EverUse technologie verduurzaamd bestaande isolatie oplossingen op het gebied van gezondheid, herbruikbaarheid, reductie en opslag van CO2.

EverUse wordt gemaakt van papier en kartonafval. Door EverUse te gebruiken in uw gebouw slaat u biomassa op. Voor elke kilo EverUse wordt 3,7 kilo Co2 opgeslagen. Wanneer we dit corrigeren voor productie en logistiek in de keten, heeft EverUse een negatieve CO2 footprint van -1 kg CO2/kg producten draagt hiermee wezenlijk bij aan de reductie en opslag van CO2.

Kom in actie. Help mee om onze maatschappij leefbaar tehouden. Laat zien waar je van gemaakt bent, en wordt onderdeel van de verandering.

Dit stuk is geïnspireerd op de podcast Akimbo van Seth Godin.

Lees meer nieuwsBlog